Ontbinding huurovereenkomst bedrijfsruimte

 

Het kan zijn dat u als verhuurder in de Amsterdamse vastgoedmarkt op dit moment blij bent als u uw kantoorruimte hebt verhuurd voor een redelijke prijs. Andersom kan het ook zo zijn dat er voor u redenen zijn tot ontbinding huurovereenkomst bedrijfsruimte. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u een betere bestemming hebt of een hogere huurprijs kunt krijgen van andere huurders. De wet biedt u dan mogelijkheden voor het ontbinden of opzeggen van de huurovereenkomst bedrijfsruimte.

Rol van Kantonrechter bij ontbinding huurovereenkomst bedrijfsruimte artikel 230a (kantoorruimte)

Allereerst moet u goed opletten met welke termijn u opzegt. Als ervaren advocatenkantoor op het gebied van huurrecht merken we dat verhuurders soms een te lange opzegtermijn hanteren, terwijl de huurovereenkomst een kortere bepaalt.

Bij huurovereenkomsten overige bedrijfsruimte geldt: binnen twee maanden na de datum waartegen u de ontruiming heeft aangezegd kan een huurder aan de Kantonrechter vragen om de gehuurde ruimte niet te ontruimen, gedurende één jaar lang. De huurder kan tot drie maal toe beroep doen op de Kantonrechter met dit verzoek.

Op dit moment merken wij dat door het grote aanbod aan kantoorruimte in Amsterdam, Kantonrechters niet meer automatisch verlenging geven, omdat een huurder vrij eenvoudig naar een andere kantoorruimte kan.

Ontruimingsbescherming van de huurder

Wat soms wordt vergeten door advocaten van verhuurders is dat de wet de huurder geen ontruimingsbescherming geeft als er sprake is van wanprestatie van de huurder, bijvoorbeeld bij onbehoorlijk gebruik van het gehuurde of bij wanbetaling.

Wanneer de Kantonrechter de huurder wel ontruimingsbescherming geeft, biedt de wet u de mogelijkheid om een hogere huurprijs te vragen. Wij adviseren u dan een rapport van een makelaar te laten opstellen, waaruit blijkt dat de huurprijs hoger hoort te zijn.

Advies nodig bij ontbinding huurovereenkomst overige bedrijfsruimte?

Opzeggen huurovereenkomst bedrijfsruimte kan een lastig onderwerp zijn, waarbij gemakkelijk belangrijke zaken vergeten kunnen worden. Daarom is het van belang dat u het juiste advies ontvangt, dat aansluit bij uw persoonlijke situatie. Kennis van de wet en recente jurisprudentie is hierbij een vereiste. Neemt u contact op voor een kennismakingsgesprek met één van onze advocaten. Zo kunt u met zekerheid de juiste beslissingen maken op het gebied van ontbinding huurovereenkomst bedrijfsruimte.